Функционално хранене е най-добрата диета


Тук няма да ви посочвам диети, храни и калории. Тук ще Ви насоча съзнанието към нещо на което да обърнете внимани за да решите проблемите си сами. Искате да отслабнете, искате да имате повече енергия, искате да сте здрави! Престанете да вярвате на "гуровци", "ментори" .... и хора които да ви казват какво да ядете, в колко часа да ядете и това видите ли да е валидно(ефективно) за всички хора. Функционалното хранене може да бъде отговор на Вашите здравни проблеми и проблеми с наднорменото тегло. Как да поправите токсичното си тяло с правилния вид храна. Вие сте объркани. Яйцата са добри. Яйцата са лоши. Месото е добро. Месото е лошо. Яжте мазнини. Не яжте мазнини. Кокосовото масло е добро за вас, и изведнъж не е добре за вас. На какво трябва да вярвате?


Истината е, че това, което трябва или не трябва да ядете, зависи от тялото Ви. Защото, на клетъчно ниво, вие сте различни от всеки друг индивид. Новият подход към здравословното хранене не е универсален. Всеки човек има уникален генетичен потенциал, здравна история, начин на живот и психично благополучие, затова трябва наистина да се вникне в това, кой си ти, и от какво имаш нужда.


Но има три неща, с които всички лекари и клинични диетолози, са съгласни:


1. Захарта е основен враг

2. Не всички калории са еднакви

3. Не само за това как ядете, но и за това как живеете, защото всичко в тялото Ви е свързано

4. Постоянното гладуване е изключително вредно


Какво е функционално хранене?


Функционалното хранене е базирано на системен биологичен подход, който се фокусира върху идентифицирането и решаването на основната причина за здравословните проблеми. Неговата цел не е да ви направи слаби или просто да отслабнете. Неговата цел е да разбере защо сте уморени, защо червата не са здрави или защо не можете да спите през нощта. Функционалното хранене ви пита дали вътрешностите ви са възпалени. Ядете ли достатъчно полезни храни и как се чувствате като цяло? Функционалните диетолози проверяват дали черният дроб прави това, което трябва да прави. Бъбреците функционират ли правилно? Трябва ли да ядете по-малко месо, да пиете повече вода? Имате ли нужда от повече сън? Имате ли нужда от повече движения?


В днешно време има токсини навсякъде, те ни обстрелват от сутрин до вечер. Нашите матраци, колите ни, това което ядем, и кремовете, които поставяме на кожата, басейните, в които плуваме. Затова виждам толкова много хронични заболявания, които са резултат от начина на живот. Гените, разбира се, винаги играят роля, но начинът, по който живеете и това, което ядете, играе основна роля в това дали можете да се разболеете или не.


Всички тези неща налагат, да се промени вътрешния баланс. Конвенционалната медицина е спасител, когато става въпрос за лечение на остри състояния и заболявания. Острите състояния  са тежки и внезапни.Тогава задължително Имате нужда от лекар. Докато функционалната медицина е чудесен начин за лечение на хронични състояния като артрит, диабет, високо кръвно налягане. Заболявания, които можете да имате за много дълго време.


Функционалното хранене не е нова концепция! 


Това е просто подход, който увеличава познанията ни за взаимодействията между различните системи на вашето тяло и въздействията на околната среда върху тях.


Целта на функционалното хранене е да се справи с причината за здравния проблем и да не маскира симптомите. Например, човек, който има проблеми с храносмилането и хронични мигрени. Конвенционалните рефлекси със сигурност биха премахнали храните, които дразнят човека и редовно вземат лекарство или добавки, за да намалят мигрената. При функционалното хранене целта тук е да се намери причината, поради която този човек не толерира тези храни и да се прецени възможността това лошо храносмилане да повлияе на тези мигрени. 


Като цяло, във функционалното хранене, акцентът често се поставя върху храносмилателната система, тъй като тя е най-големият орган на тялото ви, съдържа 50% от имунната ви система, носи геном (вашата генетика).  Човешкия геном е отговорен за производството на нашите невротрансмитери (информацията, изпратена до мозъка). Както Хипократ така изрично каза: "Всички болести започват в червата". Така че, когато помагаме на храносмилателната система да усвоява храната, която ядете, може да се почувства подобрение на редица симптоми.Хронични заболявания могат да бъдат решени със здравословна диета


Кои са най-големите убийци?

Най-големите убийци са сърдечните заболявания, диабет тип 2, болестта на Алцхаймер, инсулти ... Всички те са свързани с диетата. Има и други фактори, като стрес, липса на физическо натоварване или токсини, но далеч най-голям принос за тези хронични заболявания има лошата храна.


Трябва да разгледаме първопричината за проблема. И аз обичам да карам хората да се върнат назад, не за да живеят в миналото, напротив. А за да открият причините за проблемите и да живеят добре в настоящето. Задайте си въпроси от миналото, дори когато сте били деца, какви са вашите вредни навици. Какво ядете? Къде живеете? Обръщайки поглед на всичко, което човек е правел в миналото, помага да се изясни ясната картина на това, което може да преживее сега. Това е основния подход за справянето с причините за хроничните заболявания, като се използва силата на функционалното хранене за трансформиране на здравето. 


И накрая, функционалното хранене подчертава персонализацията за всеки човек, защото всички ние сме различни. Ние нямаме същия жизнен път, същото ниво на стрес, едни и същи предшественици, същите рискове за здравето и т.н. В заключение, именно на тази персонализация, е най-добрата стратегия за вашия външен вид, вашата енергия и вашето здраве. 

Автор: Иван Пашов


"Нека храната ви бъде вашето лекарство, а лекарството ви храна" Хипократ

Ако статията Ви е харесала, дайте сигнал, като я споделите и харесате в социалните медии. Има още много полезна информация по темата, която ще споделя с Вас ако ви е нужна!